Yerli-milli’ TOGG yollara çıkmaya hazırmış.. Peki ben neden kaygılıyım? Sebeplerim var…

49
Reklam

Eskiler bir işte sebat edenin sonunda başarıya ulaşacağını anlatmak için “Bir inat, bir murat” derlerdi.

TOGG adı uygun görülen ve ‘yerli-milli’ iddiasıyla üretim aşamasına kadar getirilen ülkemizin ‘kendi ürünü’ sayılabilecek otomobil böyle bir iddianın sonucu.

Biraz önce karşılaştığım Hürriyet’in internet sayfasının yukarıda gördüğünüz“TOGG, üretim hattı görüntülerini paylaştı! Ay sonunda teslimata başlıyoruz” manşeti, beni bir yandan heyecanlandırırken bir yandan da “Bunun da akıbeti Devrim otomobili gibi olmasın” kaygısına sürükledi.

Gençler, 15 yıl önce ‘Devrim Arabaları’ adıyla Halit Ergenç’li, Haluk Bilginer’li bir filme konu da olduğu halde, Türkiye’nin kendine ait bir otomobili üretme sevdasının nasıl başlamadan bittiğini pek bilmezler.

Afrika’nın ekonomisi kısıtlı ülkelerinde bile yerli üretim otomobil vardır da, bizim çok sayıda otomotiv fabrikasında yabancı adlarla yollara çıkan araçların yanında bütünüyle ‘bize ait’ bir yerli otomobilimiz yoktur.

Elleri dert görmesin, Türk işçileri, uzun yıllardır ülke insanlarının bindiği araçların büyük bölümünü bu ülkenin fabrikalarında üretirler, o araçları bizler bayağı yüklü paralar ödeyerek satın alır bineriz, bu garabet üzerinde fazlaca düşünmeyiz bile.

TOGG buna son verebilir.

Prototipi dışarıdan ilham alınmış ve önemli bazı aksamları ithal malı olsa bile…

Reklam

Hürriyet’in “Teslimat başlıyor” demesine rağmen -hatta biraz da o sebeple- ben hayli kaygılıyım.

Nedenini açıklayayım.

‘Yerli ve milli’ iddialı TOGG projesi yeni duyurulduğunda, ülkemizin bu alanda ilk denemesi olan ‘Devrim’ adlı otomobil konusunu hatırlatan bir yazıyı 26 Aralık 2019 tarihinde yazmıştım. [Okumak isteyecekler için linki burada.]

‘Devrim’ yaşanılan ilk askeri darbeden -27 Mayıs 1960- sonra girişilen bir çalışma. Askerlerin kurduğu çoğu sivillerden oluşan bakanlar kurulu ‘yerli-milli’ bir otomobil üretimini bir toplantısında ele almıştı. Prof. Cemil Koçak’ın iki cilt halinde Yapı Kredi Bankası Yayınları arasında yayımladığı ’27 Mayıs Bakanlar Kurulu Tutanakları’ adlı kitapta o toplantıda geçenler ayrıntılı biçimde yer alıyor.

Özetini aktarayım.

Toplantıya davet edilen konunun uzmanı genç bir mühendis, otomobil üretimi konusuna, Türkiye’nin sanayileşmesi için neler yapılması gerektiğini anlattıktan sonra girmişti. Ona göre, her şeyden önce araştırma-geliştirme çalışmaları teşvik edilecek, yerli üretilecek ürünlerin ithalatı kısıtlanacak, ithalattan sanayi için fon ayrılacak, üniversite-iş dünyası işbirliği sağlanacaktı.

Yerli otomobil üretimi için gidilecek yolu şöyle özetlemişti genç mühendis: “Memleketimizde önce demir-çelik sanayii kurulmalı, sonra makine tezgahları, en sonunda da otomobil üretimi yapacak fabrikalar…”

Milli Birlik Komitesi üyesi iki askerin de katıldığı toplantı genç mühendise teşekkürlerle sona ermişti.

Reklam

Necmettin Erbakan’dı o mühendisin adı. Sunumunda bu işin başka ülkelerde nasıl başlayıp başarıldığına dair zengin örnekler de vermişti Erbakan.

1960 yılında.

Şimdi yıl 2023 ve ilk kez ‘yerli-milli’ iddialı bir otomobil üretim aşamasına gelebildi.

Cümleyi yanlış kurdum. Daha önce ‘Devrim’ denemesi var.

Askeri darbenin lideri Cemal Gürsel, büyük ihtimalle bakanlar kurulundaki sunumdan hemen sonra, fakat Erbakan’ın kapsamlı yol haritasına kulak asmadan, “Memleketimize has bir binek otomobil motoru ve örnek bir yerli otomobil imal edilsin” talimatını vermişti. ‘Devrim’ o talimatın sonucu oluşturulan bir grup mühendisin eseridir. [Konuya ilişkin eski bir yazımın linki.]

O gruptan Y. Müh. Şükrü Er sonrasında yaşananları şöyle anlatıyor:

“Devrim adı verilen otomobil, TCDD Eskişehir, Ankara ve Sivas demiryolu fabrikalarının işbölümü ve işbirliği ile, projesi dahil dört adet prototip olarak, dünya rekoru sayılabilecek dört ay gibi kısa bir zamanda, 30 civarında mühendisin ve yardımcılarının gece gündüz çalışması suretiyle imal edilmişti.”

Yenisini –TOGG’u- üretmek dört yılı aldı, Devrim ise dört ayda üretilmiş…

Üretilmiş de ne olmuş?

Şükrü Bey anlatmaya devam ediyor:

“29 Ekim 1961 sabahı, standartlara uygun yol tecrübelerine bile yeterli zaman bulamadan, iki Devrim, gardan TBMM’ne devlet başkanını almaya gitmişti. Rahmetli Gürsel’i alan Devrim’in 200 metre kadar gittikten sonra durması üzerine arkadan gelen ikinci Devrim’e binilmiş ve devlet başkanı Anıtkabir’e, oradan da Hipodrum’a Ankara sokaklarında halkın alkışları ve sevinç gözyaşları arasında Devrim’le gitmişti. Benzini biten Devrim, benzin ikmali yapılarak korteji takip etmişti…”

O günün basını ertesi günden başlayarak “Araba yolda kaldı” diye duyurmaya başladı o olayı; iki prototipten birinin, deposuna benzin yüklemede yapılan ihmal -veya hain bir elin sabotajı- yüzünden yolda kalması üzerine…

İkinci araç planlanan şekilde menziline varmasına rağmen…

Konuya ilişkin 23 yıl öncesine ait eski yazımdan şu bölümü de aktarayım:

“Bu, o tarihî günde ne olduğunun proje sahibi mühendis tarafından doğru anlatımı. Ancak, Türkiye, şu günlere kadar, bu ‘doğru’yu değil, gazetelerin günümüze kadar yazıp durduğu ‘Devrim otomobili yolda kaldığı için projeden vazgeçildi’ yalanını okudu hep. Şükrü Er, ‘Ne yazık ki’ diyor, ‘Olayı açıklamak üzere birçok defalar basın toplantıları yapmama rağmen, basının ‘yerli araba yolda kaldı’, ‘Devrim 200 metre gidebildi’ gibi sloganlarla ve karikatürlerle verdiği idam fermanının imajını silmek mümkün olmadı.”

Aktardığım anlatım, Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) tarafından yayımlanmış ‘Gelenek ve Gelecek’ adlı kitapta yer alıyor.

Şimdiye ve TOGG’a dönük endişeme gelince…

Oy kullanacak seçmenleri etkilesin diye bir an önce satışa sunulmak istenen TOGG elektrikli bir araç. Satın alanlar aldıkları TOGG’u sürebilmek için elektrik şarj cihazları kullanmak zorundalar. Elektrik yüklü olmayan araç, tıpkı 60 küsur yıl öncenin ‘Devrim’ arabası gibi, yolda kalır.

Her yerde TOGG şarj cihazı var mı?

Alanlar aldıkları aracı sürebilmek için istasyonlara şarj cihazlarının yaygın biçimde kurulmasını mı bekleyecekler?

Gazetelerin “Milyon verip aldılar, ama garajdan çıkaramıyorlar” manşetlerini görür gibiyim.

Endişem bu, umarım TOGG da tarihe Devrim gibi geçmez.

ΩΩΩΩ

Reklam

49 YORUMLAR

  1. Sayın Koru;
    Kendinizi TC vatandaşı gibi hayâl edin….! Kaygılarınız kalmaz…!!!

  2. Bir kısım aksamı yerli olmasa da TOGG sonuçta Türkiyenin otomobili, çok sevinçliyiz, çok gururluyuz, siz de gurur duyun sayın yazar, éndişenizde haklısınız tabi, ama devrim arabasının başına gelen son şarj aletlerinden değil ancak hükümetlerin siyaseten desteğini çekmesi durumunda Togg’un başına gelebilir ancak. Siz medya kalemşorlarınin buna izin vermeyeceğini umut ediyoruz. Saygılar

  3. Bir elektrikli araç kullanıcısı olarak şunu söyleyebilirim.
    Aylardır kullanıyorum hiç bir sıkıntı yaşamadım..
    -Tüm avm lerde şarj alanları var
    -Çoğu yakıt istasyonunda elektrikli şarj alanları var.
    -Aracı alırken size şarj ünitesi veriliyor ki o yeterli eve veya işyeri kapısına takabilirsiniz.
    -Ayrıca normal priz ile de heryerde şarj edebilirsiniz.
    -Sayısız Aplikasyonlar var yüzlerce şarj alanı her km alanda mevcut..
    E şarj, ZES, Opetin vb sayısız applikasyon mevcut..

    Bilgisizlikten dolayı, Yazar piyasayı araştırsa anlardı..Art niyetli ve Bence gereksiz bir eleştiri…

  4. Türkiye bir otomotiv devidir ve ürettiği arabalar avrupada en çok tercih edilen modellerdir, montajcı tüsiad sermayesinin yaptıklarından çok daha iyisini becerebildiğimizi de togg kanıtlamış oldu, yolun açık olsun akdeniz rüzgarı!!!!!

  5. Bugün 18 Mart 1915. Necip milletin kanının son damlasına kadar direnerek yazdığı destanın seneyi devriyesi. “Vurulmuş tertemiz alnından uzanmış yatan” şühedanın torunları mıdır bu yorumları yapanlar? Yoksa o gün Çanakkale Boğazına gömülen düşmanın yüz yıl sonra yeşeren tohumları mıdır?

    Zorunuza giden nedir? Beğenmiyorsanız almazsınız. TOGG ile gurur duymak zorunda da değilsiniz.

    Yorumlara okuyunca TOGG’un bir otomobil ya da cihazdan öte bir ayna olduğunu anlıyorsunuz. Onda herkes kendini görüyor zannımca. Kem sözün sahibine ait olması bir yana; “Ayinesi iştir kişinin, lafa bakılmaz.” dersek herkes özetlemiş oluruz bu durumu.

  6. TOGG’u geliştiren İtalyan Pininfürina firmasıyla nasıl bir anlaşma yapıldığını bilmiyoruz. Pininfürina firması çok köklü bir firma ve neredeyse dünyada araba üreten firmalardan araba tasarlamadınız firma yok gibi. Böyle köklü firmaların köklü oturmuş politikaları, uzun vadeli stratejileri olur. Firma 2016 yılından sonda tüm yönetim kadrolarını değiştirmiş ve En son 2022 yılında CEO ve direktörlerini değişirmiş. Az önce firmanın hisse analizlerine baktım bütün ibreler “güçlü sat”ı gösteriyor. İbrelerin güçlü satı göstermesinin TOGG’un piyasaya çıkışıyla bir ilgisi var mıdır ben bilemem, finans uzmanlarının ve yatırım uzmanlarının bilebileceği bir konu.

    Firma yeniden bir yönetim yapılanmasına gittiğine göre TOGG’u da bu yeni kadrolar tasarladığına göre TOGG ile hisse ortaklığı söz konusu olabilir. Bu durumda da WW, Tesla, bir de fıransızları ve diğer elektirikli araç üreten firmaları ilgilendiren bir durum olabilir mi onu da ben bilemem. Onu da küresel ticaret uzmanları bilir herhalde.

    En nihayetinde Türkiye küresel bazda kendi çıkarlarını koruyabilen bir ülke midir sorusu önem arzediyor. Öyle midir ey trol tayfa?

  7. Ekonominin dinamiklerini anlamayan, fakat ekonomi uzmanı olduğunu iddia eden bir yönetim artık emirle araba yapacağını, faizi düşürdüğünü, enflasyonu ve doları tuttuğunu zannediyor. Elbette hepsi sanal ve boş. Arabaya para yatıran para babalarının her resmi çıktığında medyada yüzlerinde hiç gülümseme görmüyorsunuz. Çünkü onlar da biliyorlar böyle emirle iş olmayacağını. Ama mecburlar.

    Halbuki azıcık kendi tecrübelerinden ders almış olsalar ve gerçekten niyetleri iyi olsaydı, bu işi yapmak mümkün olurdu. İnşaat sektörüne bakın. Yüksek rant dağıtarak yılların sanayicilerini müteahhit yaptılar hep. Demek ki mümkün. Ama maksatları ülke kalkınsın büyüsün, halk zenginleşsin değil. Amaçları kendi yandaşlarına rant dağıtmak ve reklam yapmak. Başka hiç bir amaçları da yok, ülkeye beş kuruşluk faydaları da yok. Her depremde felakete dönüş de bunu açık gösteriyor. Felaketlerle gelen mesajı da anlamıyorsa millet elbette sürünmeye ve hayal kurmaya devam edecek. Ancak aya dört yol şerit yol asla olamayacak. Onu dahi anlamadığını iddia ediyor iktidar. Bakalım öyle mi göreceğiz az zaman sonra.

  8. Fark ettiniz mi?

    Yeni Türkiye’de frak yok,senfoni yok , viski yok, eş değiştirerek dans yok,kadeh tokuşturmak yok.

    İstiklal Marşı var ,Besmele var, Dua var , Mehteran var , Kur’anı Kerim var..

    Hazımsızlık bu yüzden.

  9. Türkiye ‘de togg gibi tamamen elektrikli araç satışları var. Hyundai ionic 5 bunlardan biri bildiğim kadarıyla. Avrupa ve dünya fosil yakıtlı araç kullanımına 2030 sonrası azaltmayı veya son vermeyi planlamış halde. Şarj merkezleri için de ciddi bir yatırım hamleleri var. Sayın Koru bu uyarınız bilgi noksanlığı değilse biraz kuru kalıyor gibi…

  10. 1983 de ülkemizde kişi başına düşen milli gelir 2500 dolar G.Kore de 1250 dolar. Yıl 2003 de G.Korede Samsung LG Hyundai Kia var. 21 senedir iktidarda AKP var. Elde bir TOGG var. O da var denirse. Yazar yeteri kadar şarj istasyonu var mı sorusunu düşündürmek istemiş. Ha bu arada milli gelir konusu var. Bizim milli gelir malum 10.000 doları bile geçemedi. G.Kore 40.000 dolara yaklaştı. K. Kore olmaya da çok yakınız!

  11. Bu yazıya iyi niyetli bir uyarı olarak bakıyorum.
    Bizim insanımız genellikle negatif eleştiri yapmayı sever.
    Hangi üretim ilk yapıldığında 4 4 lüktürr. Her şeye gücü yeten Allah in yarattığı insanın oluşumuna bak. Ne hallerle büyüdük. Şarj istasyonlarını ihmal etmeyelim. Kötü yorumculara fırsat vermeyelim.

    • Ev alektiriğinde 24 saatte şarj olabiliyor, evler için duvara monte edilen istasyon varmış, onu önceden alıyormuşsun, arabayı sonradan alıyorsun.
      Şarj istasyonları hızlı şarj için gerekli ama 24 saati olan elinde de şarj kablosu taşıyabilen biri için istasyon sorunu bulunmuyor.

    • Devlet bir işe girmeye karar vermişse örneğin TMOfisi gibi Tarım kredi koop gibi ekmek şeker un gibi ana damarlara nüfuz eden işler öncellenmelidir.
      Bu gibi işler zararına da yapılır gerekirse!
      Lakin, savunma silahlarıda dahil, tekstil metal maden işleri cıncık boncuk işlerini özel sektör desteklenerek bu yol tercih edilirse daha prezantabl olur.
      “devlet gerekirse alıcı-müşteri olur!”
      Niye bu hükümet zamanında bunları diyorum?
      Kaç fabrika kapatıldı, satıldı, niye niçin neden sorularının cevabı bulununca kötü yorumcuda haddini bilir.
      DİN bile tek başına asılı durur öylece duvarda; İMAN olmayınca!
      Kamu malı yetim hakkı da öksüz kalır hesap verilmeyip sorulmayınca!
      Müslümanlar neler çekti neler gördü sadece bilsek yeter, mal nedir kamu malı nasıl harcanırdı?
      Hz Ömer zamanında.

  12. Türkiye’de Togg kadar önemli bir konu da TÜV ve Zorunlu Trafik Sigortasının günün ṣartlarına uygun hale getirilmesi…

    Türkiye’de 5 milyondan fazla aracın zorunlu trafik sigortası yok.

    Zorunlu Trafik Sigortasının milyonluk araçlar için yüz bin liralık teminat bedeli ise gülünç bir rakam.

    Düṣük teminat bedeli araç sahiplerini kasko sigortalara yöneltiyor ve gereksiz yere kasko bedellerini yükseltiyor.

    Bu nedenle Avrupa ülkelerinde kasko sigortaların çoğu Anadolu için geçerli değil. Araçla Türkiye’ye gelmek isteyenler için büyük bir sorun.

    Yılda bir kaç ay kullanılan karavanların teknik bir neden olmadan her yıl Tüv’e girme mecburiyeti ve Özel Amaçlı Araç diyerek karavanlardan yüksek sigorta bedeli istenmesi de Deli Dumrul‘un Köprü ücretine benziyor. Bunlara ticari amaçla kullanılmayan ticari araçlarıda dahil edebiliriz.

    Anlamadığım nokta, yüksek sigorta bedellerinden ve Tüv ücretinden devlet değil özel firmalar faydalandığı halde yıllardır bir düzeltmeye gidilmemesi.

    • Anlamayacak bir şey yok.İçişleri bakanının bile sigorta şirketi var hatırlatırım. Turizm bakanının otelleri var. Bir önceki ticaret bakanı da böyle bir yolsuzluktan affedildiydi. Bu hesaplar seçimden sonra ortaya dökülecek artık.

    • merhaba bir sigortacı olarak son cümlenizi düzeltmek isterim; trafik sigortasında tavan fiyat var şirketler istediği fiyata poliçe satamazlar. şu an trafik sigortasından milyarlarca lira zarar ediyor sektör. sigorta birliğinin sitesinden güncel rakamları görebilirsiniz. sadece maddi hasar teminatı olan 100bin tlyi yazmışsınız, asıl bedeni hasar teminatına bakmalısınız çok ciddi ödemeler yapıyor şirketler.

      • Demekki; ya yollar yalan! yapıldı yapıldı da adam öldüren yol mu yapıldı acaba? çöken? çukur açılan?
        yada SİGORTA SEKTÖRÜ sağlık sigortası denen kısmısını iyi montaj yapamamış🤗.
        işinizi ben mi öğreteceğim size?
        Dask adı altında binlerce maney ödedik durduk! alınacak para ile evmi alırsın oda mı kiralanır acaba??
        depremin ilk gününden dedik:
        dask dask dask!!! miktar miktar !!
        enflasyon arttı ödeme yerinde saydı ben öyle biliyorum!!😡
        Not:dask+ev eşya sigorta seçeneklerini birlikte ve daha ekonomik sunmayı bir deneyin bakalım👀

  13. Prototipi dışarıdan alınma algısı oluşturuluyor. Yalan bütün dizaynı Türk mühendisleri tarafından yapılmış ancak İtalya’da prototip üretilmiştir. Bunu yapmakiçin ayrıca fabrika kurmak gerekir, bütün dünyada örnekler orada yapılıyor.

    • İtalyan Paninfarina firmasının yerli ve milli bilginler tarafından yazılan Wikipedia sayfasında firmanın bu güne kadar tasarladığı araçların listesi var ve listenin son satırında da kocaman harflerle TOGG’un tasarımcısı firma olduğu bilgisi yazıyor. Yani TOGG’u Türk müşterileri için tasarlamış firma ve zaten firmanın önceden tasarlayıp satışa sunduğu kendi markası Panin elektirikli modelinin aynısı olmasıyla eleştirildi san ve tekno bakan hayır aynısı değil TOGG farklı diyerek eleştirilere cevap verdi. Sonuç TOGG Pinin elektirikli modelinden farklı olarak yalnızca Türk müşterilerine özel tasarlanmış bir araba.

      Ama olsun zaten s-400’ü de aynısını yapmak için satın almadık mı:) ve sonunda akerikalıları rahatlatacak bir açıklamayı kim yaptı bu konuda Erdoğan? I ııh, milli savunma bakanı? I ııh, dış işleri bakanı? Malesef o da değil:))

  14. Koç holding Uzun yıllar yabancı firmalara araba üretiyor. Koç holding Kendi markasında Araba yapmayı bilmiyormu?

    Ecevit Krizinde Sabancı, Toyata firması ile ortak fabrikası vardı TOYOTOSA Sabancı demiştiki Bu ay Toyotasa Bir araba satamadı demişti.

    Ticaret ayrı bir şey sektörde olmadığımız için asıyonuz, kesiyorsunuz. Her işin Ehli konuşmalı.

    Sabancı bir otomobil bile satamadım demek 3000 işcinin maaşını, devlete ödediği sigorta ve vergiler fabrikanın giderleri cepten ödemeye başladı yani çay kaşığı ile kazandı şimdi kepçeyle gideri oluştu.

    Her halde Sabancı Depressyon yaşamıştır.

    Sonunda TOYOTASA’yı TOYOTA firmasına tüm hisseleri verdi. son bildiğimde HONDA gibi firmalar Fabrikayı kapatıp Türkiyeyi terketmek üzereydiler.

    Eonomi İSTİKRAR, İSTİKRAR, İSTİKRAR ister diye boşuna demiyoruz. Ekonomi darboğaza girerse firmalarda dar boğaza girer.

    Tofaş veya Koç neden darboğaza girmiyor; Çünkü yabancı marka üretiyor onuda İhraç ediyor. Türkiye darboğaza girmiş Koçu ilgilendirmiyor.

    Önceden bayağı bir yol olan firmalar olduğu için Koç araba firması yerine otobüs ,Tır gibi firmalar oluşturmakta.

    Araba Üretimi Kurtlar sofrasına döndü Çoğu firmalar birleşerek Küçülme yoluna gidiyor.

    Diyelim ki Çok iyi motor üretiyorsunuz. Firmanın biri 100 km’de 1 litre Tüketen motor üretmiş Siz üretsenizde Millet ekonomik motoro tercih edeceğinde rakip firmadan mecbur motor alacaksınız.

    Dev otomobil Fabrikası

    https://www.youtube.com/watch?v=4mgLxU6NEFc

    Biizden neden araba alsınlar Depremde gördük binalar Çöktü, selde gördük yanlış yapılar, yanlış köprüler imitasyon, Arabanızda imitasyon diyecekler.

    • Her tür ailesinde bir tekstilci vardır her halde, benim ailemde de bir tekstilci var, ordan biliyorum. Rusların hazır giyimde hala en itibar ettiği üreticiler Türkler. Türk malı tekstil ürünü denince Ruslar güvenle alıyorlar. Aynı şekilde batılı devasa firmalar ürünlerini üretirken Türk üreticilere mutlaka iş veriyorlar. Çünkü tekstil sektöründe Türkiye’nin ismi önemli bir yer tutuyor dünyada.

      Dünyanın devasa araba üreten firmaları Türkiye’de fabrika kuruyorlarsa Güvenmedikleri için kurmuyorlardır, zaten kendi standartlarıyla gelip kuruyorlar. Ve burada ürettikleri arabaları başka ülkelerde de satıyorlar.

      Pazarlama konusu bir mesele değil, mesele enerji kaynaklarının tükenmesi meselesi ve dev firmalar teker teker üretimlerine son vermeye hazırlanırken sizin zaten geç kaldığınız bir sektörün son temsilcisi olmanız abes kaçar. Elektirikli araç konusunda 10 senedir faaliyet gösteren firmalar var ve bu firmalar AR-GE maliyetlerini kendileri karşılayamadığı için yabancı ülkelerin himayesine girmiş bulunuyorlar. 4 sene önce batarya ve motor geliştiren bir firma bütün çalışmalarını Çinli ortağının isteği üzerine Çin’e taşımıştı ve şimdi Çin’de elektirikli araba üretiyor.

      Türkiye elektirikli araba uçak s-500 patrot üretemez değil, Türkiye’nin en temel sorunu yetişmiş insan kaynaklarını hunharca dağıtıp yabancı ülkelere kaptırıyor olması!

      Daha geçen hafta elektirikli bisiklet taşımacılığı yapan bir genç firma nevyok borsasına açıldı. Döner dönmez soluğu mahkemelerde aldığından şikayet eden tivitler attı.

      Türkiye’yi yönetenlerin ki iktidar olsun muhalefet olsun farketmez iş yapan insanları bezdirip yabancı ülkelere kaçırma politikası izliyorlar.

      • Baran bey son paragrafta kısmen haklısınız; türkiyeye yatırım yapmayın diye yabancılara çağrıda bulunan dersimli kemal kadar değilse de, kimi sektörlerde yerli üreticiyi kaçırttığımız da bir gerçekliktir maalesef:(

    • Adamım “Biizden neden araba alsınlar Depremde gördük binalar Çöktü,” demişsin de;
      dünyanın en prestijli inşaat ve yol projelerini, havaalanlarını türk inşaat firmaları yapıyor haberin yok galiba?
      Hatta yabancı ülkelerde kazandığımız inşaat projelerinde, özellikle türk işçisi çalıştırılması için ihale şartnamelerine madde ekleniyor, buna ne dersin?

  15. “2023 yılında seri üretimden çıkacak 75.001. TOGG SUV hediyemdir. Bu gerçekleşmezse Türkiye’de satılan 2024 model 0 km herhangi bir suv oto kabulümdür” diye yazmıştım geçtiğimiz yıllarda birçok kez. Bu güne dek ben varım diyen çıkmadı.

    • Ben varım demiştim ve arabamı bekliyorum yahya efendi, sakın çamura yatmaya kalkmayın, almasını bilirim ona göre!!!!!

      • 2023 YILINDA 20 BİN ARAÇ TESLİM EDİLECEK
        Ön sipariş süreci bittikten sonra dijital çekiliş, 28 Mart’ta noter huzurunda yapılacak. Başvurulara yoğun ilgi gösterilirken Togg, 2023 yılında toplam 20 bin araç teslim etmeyi hedefliyor.

  16. Çılgın Türkler yaptı yine yapacağını🤗. şarz istasyonuna gerek duymayan!… (😂öyle değil tabii).
    Murat tomofoli 4 ay (önceden 2 yıl) önce parasını öderdik, belki! alabilirdik!!!
    Şimdi, parayı veriyon ekmeği pardon tomofili alıp gidiyon:).
    Demirçelik paprikası kurulmasına vesile olan tüm siyasetçi yada insanımıza Allah rahmet eylesin çoluk çocuğuna sıhhat versin.
    Benim sözüm:
    -12 ay sonra kar zarar ne olacak?
    -bir parçasını vermezse kefere imalat kaç ay! duracak? duracakmı???
    -“makam araçları” nın kaç tanesi ne kadar sürede elantriklitomofille DEĞİŞTİRİLECEK?
    Allah kaza bela vermesin. Taş üstüne taş koyanlar yarın benim dileğim gibi (rahmetle anılsınlar) gelecek nesiller de dua etsin inşallah.🤲.

  17. Otomobil , insanoğlunun hayatına bir günde girmemiştir, bu merak çok eskilere dayanır ancak somut tutum ve hareketlerin ortaya çıkması 1700 lere yakındır.
    Bir diğer konu ise otomobille ilgili çeşitli araştırmaların dünyanın bir çok ülkesinde ve tarihin çeşitli dönemlerinde yapılmış olmasıdır, yani otomobil , bir kişi veya devletin değil bütün insanlığın ortak malıdır ; bu nedenle dünyadaki ilk otomobilin hangisi olduğu konusunda bir fikir birliği yoktur.
    Dünyada seri otomobil üretimi ise ABD. de Ford tarafından ve 1903 de başlatılmıştır.
    Bu kısa ve özet bilgiler , bizim genel olarak bilim ve teknolojide nasıl tarihi bir gaflet içinde kaldığımızı ve otomobil konusunda da nasıl uyudugumuzu çok açık bir şekilde göstermektedir.
    Sadede gelirsek ; Devrim otomobilinin nasıl , niçin ve kimler tarafından , ne şekilde ihanete uğradığını anlamak gerçekten mümkün değildir !
    Doğrusu insanın aklı mantığı almıyor !
    Fogg. a gelince ; bu proje her nedense pek gizemli bir şekilde yürütülmeye çalışılıyor , bu nedenle biraz kuşku uyandırmıyor değil ama her ne olursa olsun başlangıç yapmak kesinlikle yolun yarısıdır !

    • Sayın namlu “yani otomobil , bir kişi veya devletin değil bütün insanlığın ortak malıdır ;” derken bakıyorum daha ilk günden yerli ve milli arabamızı “orta malı” yapıvermişsiniz!?
      Ekmede biçmede yok ama yemede içmede ortaksınız maşallah:)

      • Doğrudur , konuya dürbünün tersiyle bakarsanız haliyle öyle görünür !
        Belli ki sizinle anlaşmak mümkün degil .

  18. sn yazarın endişesini şöyle anlıyorum; seçim sonrası Millet ittifakı iktidara gelirse Cumhur ittifakı elindeki büyük medya gücünü kullanarak yetersiz şarz istasyonları engelini bile bile görmezden gelecek ve “geldiler ve mahvettiler” algısını oluşturmak için Togg üzerinden yaygara yapıp iktidar aşkına bir projeyi daha çöpe gönderecekler. Önemli olan iktidara gelmek ise pek ala mümkün bir senaryo.Büyük islam aliminin dediği gibi “Şeytandan ve siyasetin şerrinden Allah’a sığınırım”. İnşaallah hiç kimse çalışanımızın alın terine ihanet etmez.

    • Cem bey oraya buraya sığınmak yerine gemlik tarafına yolunuz düşerse togg fabrikasına da bir uğrayın derim, aksekili ceo nasıl bir fabrika/liman kurmuş görün!
      Çalışanlarımızın alınterini de merak etmeyin, hepsinin maaşı ödeniyor, aralarında köle işçi filan yok:)))

      • ORAYA BURAYA SIĞINMAK DİYE GEÇİŞTİRİP HAFİFE ALDIĞINIZ DURUM ALLAH
        A SIĞINMAK; KELİMELERİ KULLANIRKEN BU GİBİ DURUMLARDA DİKKATLİ OLMANIZI TAVSİYE EDERİM

      • Değerli arkadaşım bu projenin adı bile açıklandığında imkanım olursa ilk alanlardan olacağım demiştim.Yapılanları takdir etmediğim anlaşılıyorsa üzülürüm. Sadece yazarın söylediklerinden bir çıkarımda bulundum ( sn yazarın endişesini şöyle anlıyorum…diyerek) Maalesef sadece bu günkü iktidar değil, rakip paşa:) savaşı kazanırsa bilmem neler olur diye endişe eden ve ordumuzun mağlubiyetini arzulayan ve fiilen müdahale eden paşalar, (Cumhuriyet döneminde de siyasiler) görmüştür bu ülke ne yazık ki. Bu bağlamda ” bir Togg gider diğeri gelir deyip projeyi iki taraf ta çöpe gönderebilecek siyasi inatlaşma içerisine girebilir böyle bir tehlike var” diyor diye anlıyorum dedim. Bu siyasi tercih şeytana rahmet ( haşa) okutturacak bir tercihtir. Olursa şaşırmayalım.

  19. Ben kiralık Renault Zoe ile 100 km menzilli Ankara’ya gidip geldim.Gitmez olaydım Şarj istasyonu bulamadan pil bitecek diye yaşadığım korku bir yana,iki saat üç saat şarjın dolmasını beklemek başka bir garabet.Hızlı şarj dediklerini araba almıyor ayrıca en hızlısı 1 saat 40 dk doluyor ..üstüne araba menzili kesinlikle yalan dolan.300 km menzil diyorsa siz onu 150 anlayın…Togg 500 km diyorsa 250 anlayın..niye çünkü klima deli gibi elektrik tüketiyor klimasız araç kullanılmıyor ayrıca araç,araçta 60 km gitmiyorsa o menzil yarıya yarıya düşüreceksiniz.araç 60 git klimayı kapa soğuktan don belki menzili tutturursun.Elektrik ayrıca çok pahalıya geldi İstanbul Ankara arası 1800 TL elektrik şarjlarına para ödedim.Yok böyle saçma bişey.zamanın gidiyor paran gidiyor yaşadığın stres cabası ..elektrikli bomboş saçma sapan bir yatırım..

  20. Yerli-milli’ TOGG yollara çıkmaya hazırmış.. Peki ben neden kaygılıyım?
    Cevabı basit…Togg yollarda görmek olmasın.
    Bütün muhaliflerde olduğu gibi erdogan yine dedigini yapmış olması kaygılandırır…
    Muhalif olmak ve yapılan bir hizmete illada karşı olmanın farklı anlatım tarzı.olayların hep olumsuz yanını öne çıkarmak,güzellikleri görmemek,olumsuzlukları zihne getirmek…bu sekilde bu güzelligi bile gölgelemek ..zihinlerde acabalar oluşturmak..sevinç yerine stres ortami olusturmak…acabalar ……

  21. Sayın koru bir günde iyi yapılanı alkışlayın bahane üretmeyin ülke hepimizin.

    • Yapamaz….. yapamaz….. yapamaz…. övmeye kalksa Chp ve muhalif gazetelerinin elemanlarınca öyle bir linç edilir ki insan içine çıkamaz.

  22. togg’u tebrik ediyorum ve emeği geçen herkesi kutlarım.
    başarılı olmasını yürekten dilerim.
    prototipi dışarıdan ilham alınmış ve önemli bazı aksamları ithal malı olsa da sonuçta bir türk markası olarak yollarda olacak, yakın gelecekte prototip üzerinde yerli değişiklikler yapılabilir ve aksamlar da yerli malı olabilir. yeter ki yatırım yapalım.
    türkiye’de tasarlanan ve üretilen ilk otomobil 1961 yılında, dönemin cumhurbaşkanı cemal gürsel’in talimatıyla, eskişehir demiryolu fabrikası’nda, 129 günde üretilmiş, togg tabi teknolojisi çok farklı bir araç olduğu için üretimi biraz zaman almış olması herhalde normaldir.
    “Cemal Gürsel açılış konuşmasında şunları söylemiş;
    Tarımı da yenileyeceğiz, ama sadece ot satarak bir şey elde etmek mümkün değil! Bir gemi dolusu pamuk karşılığında zar zor 7-8 otobüs alabiliriz. Bir gemi dolusu pamuğu kaldırmak için ne kadar çaba harcamanız gerektiğini bilmektesiniz. Bu nedenle sanayi gereklidir. Dengeli bir tempo ile sanayileşmeliyiz. Bu kesin bir gerekliliktir. “Sektörümüz yok mu?” Evet var, ama öyle dağınıklar ki hepsi bir yönde çalışacak şekilde düzenlenmeli. Otomotiv endüstrisi söz konusu olduğunda, modern bir ülke kendi ulaşım araçlarını üretmelidir. Günümüz dünyasında ulaşım araçları ekonomide önemli bir yer tutmaktadır. Kendi ulaşım araçlarımızı üretmeliyiz, kendi araçlarımızla taşınmalıyız. İlk olarak, bazı parçaları yapmak zorundayız; sonra, iyileştirme ile bunların% 70-80’ini oluşturmalıyız. Bazı insanlar Türkiye’de otomobil üretmenin imkansız olduğunu söylüyor. Bu düşünce kara zihinlerin ürünüdür. Türkiye’nin de bizi bu şekilde teşvik eden birçok sanayi kolu var.”
    devrim, muhtemelen otomobillerin prototipleri olduğu ve üretim sürecinin iyi belgelenmediği için seri üretime geçmemiş,
    o dönem otomobil talebi sınırlıydı, bugün öyle mi?
    1959 yılında otosan ford motor company ve koç holding’in ortak girişimi olarak kurulmuş sonra ilk seri üretim markası anadol gelmiş 1966 da üretime başlamış.
    lakin üretim sayısının az olması nedeniyle ihracat yapamamış, modeli kötüleyenler olmuş hatta küçümsenmiş 1984 te üretim sonlandırılmış.
    geçenlerde bir vesile ile söylemiştim, aselsan appleédan önce cep telefonu yapıyormuş, geçmişte kritik ve stratejik önemde yüzlerce kurum ve kuruluş hayata geçirilmiş yazık ki biz yapılanların kıymetini bilememişiz.

    şimdi togg’a sahip çıkmalı, destek vermeliyiz.
    akp ye olan eleştirilerimizin başında yatırım ekonomisinden çok, tüketim ekonomisine yönelmesi var dolayısıyla bu araba markası sahip ülkelerden biri olmak kıymetli.
    üretmek elbette önemli ama satmak daha önemli. yoksa para harcadıktan sonra her şey üretilebilir. burada günlük çıkar ve basit hesaplara düşmeden içi boşaltılmadan devam ettirilebilir isek ben başarılı olacağına inanıyorum.

    simdi ekonominin başına mehmet şimşeğin gelmesi konuşuluyor, keşke enkaza çevirmeden önce işini bilen insanların işini yapmasına izin verilseydi, değil mi? şimdi gelse ne olacak? işini yapmasına izin mi verilecek? izin verilse işini bilmezler yüzünden yaşadığımız bu yıkımın hesabını kim verecek?
    umarım ülkenin başına gelenler togg’un başına gelmez,
    onun bizden şanslı olmasını umuyorum.

    • Didem hanım “şimdi gelse ne olacak? işini yapmasına izin mi verilecek?” filan diyorsunuz; hemen enseyi karartmayın, bugüne kadar bize m.şimşek mi baktı?
      Toggu m.şimşek mi üretti de “umarım başına bir şey gelmez” diye karalar bağlıyorsunuz?

      • karalar bağlamıyorum belki ama senin gibi pembe hayaller de kuramıyorum. “ben ekonomistim” le başımıza sefalet birinciliği geldi, …gelse ne olacak diyorum çünkü iktidarın liyakat sorununu çözeceğine inanmıyorum. bu zihniyetin bu noktadan sonra hiç bir sorunu çözebileceğini sanmıyorum. belki sorunlarımız artabilir.
        togg hakkında başına bir şeyler gelmesi konusunda tedirgin olmak için sebeplerim olabilir, afad ve benzeri zilyon örnekte olduğu gibi işin başına diyanet dairesinden ilahiyat mezunu biri gelebilir mesela. parayı betona gömmek yerine biraz üretim yapıldığı için sevinirken yine ülkece büyük zarar ettiğimiz bir başka girdaba dönüşebilir pekala.
        dünyada büyük üreticilerin bile zarar ettiği, diğer şirketlerle birleşerek korunmaya çalıştığı bir alandan söz ediyoruz ama
        neyse ki her şeye rağmen umutlu olmak için de nedenlerim var.
        üstelik, üretim bandında olan bir ürün adına karamsar olmak için çok geç zaten değil mi?

  23. Ağlanacak halimize acı acı gülelimmi?
    Türk halkı olarak bizler çok cahiliz.
    Yalanci ve cep dolduran politikacılara tapmış basın ve yayının oyunçağı olmuşuz. Türkiyede durmadan elektirik kesiliyor.
    Birde ABD deki elektirikli otomobillerde bayağı problemler çıktı. Halk şikayet ediyor.
    Peki bu otomobilin bütün parçaları % 100 yerlimi?

    • “Bir diğer konu ise otomobille ilgili çeşitli araştırmaların dünyanın bir çok ülkesinde ve tarihin çeşitli dönemlerinde yapılmış olmasıdır, yani otomobil , bir kişi veya devletin değil bütün insanlığın ortak malıdır ; bu nedenle dünyadaki ilk otomobilin hangisi olduğu konusunda bir fikir birliği yoktur.” namlı

  24. !!!!Prototipi dışarıdan ilham alınmış ve önemli bazı aksamları ithal malı olsa bile…!!!
    Bugün endustriyel olarak üretilen tüm cihaz araç vs hepsi % 100 yerli olarak kendi ülkelerinde
    üretilmezler .Ülkemizde birçok bilinmiş yabancı markaya parça bazında üretim yapmaktadır. hatta bindiğimiz uçaklarda bile ülke insanımızın alın teri mevcuttur. O nedenle İMALI OLARAK BELİRTİLEN bazı parçaları ıthal bile olsa ifadesi hoş olmamış.
    Sn yazar endişelerinizde çok haklısınız YARIN İKTİDARA GELECEK muhalefet bu düşüncenize
    katkıda bulunacak söylemler içersinde .Dünya markası olmuş bir insansız hava aracı üreticimizi nasıl tehdit ettikleri ortadadır.
    Yarın fizıbıl olmadığı gerekçesini öne sürerek TOGG fabrikasını kapatmalarından endişe duymaktayım.% 80 e çıkmış savunma sanayi üretimlerini ABİLERİNİN , DESTEKÇİLERİNİN isteği doğrultusunda iptal ettirmelerinden dolayı kaygılıyım.
    Nedersiniz haklımıyım?????

    • Çok haklısınız Ahmet Bey. Bence Fehmi Koru da asıl tehdidin Türkiye düşmanlarının kontrolü altındaki ittifakın iktidara gelmesi halinde yaşanacağını, bunların başta savunma sanayi alanındakiler olmak üzere TOGG dahil birçok yatırımı durdurmaya çalışacaklarını öngörüyor, ama bunu seslendiremiyor.

Yoruma kapalı.