Fransa sosyal medyaya yasak mı getirdi? Hayır. Sorun çok daha derin ve çözüm de yasaklamak olamaz…

24
Reklam

Bir akil kişi “Elinde çekiç olan bütün sorunları çivi olarak görür” demiş…
Öyledir. Zaten sorunları olan kişilerin, kurumların, ülkelerin ve devletlerin çoğu bu yüzden o sorunlarından kurtulamıyor.
Elinde gücü olan kısa yoldan her sorunu çözebileceğini sanıyor.
Akil adamın (adı Abraham Harold Maslow imiş; Amerikalı bir psikiyatrist) özlü sözünü düşündüren son gelişme Fransa’da yaşandı. Devlet başkanı Emmanuel Macron, seçildiği ilk günden başlayarak savunageldiği bir yasayı, Senato tarafından iki kez hem de görüşülmeden reddedilmesine rağmen, sonunda yürürlüğe sokmayı başardı.

Yasayla amaçlanan

Yasa belli bir dönemde -seçimlere gidilirken son üç ay içerisinde- çakma haber yapılmasının önüne geçmeyi öngörüyor. Bazıları bununla Facebook ve Twitter gibi sosyal medya hesaplarının hedef alındığını sanıyor, ama gerçek çok farklı. Yasanın esas hedefi, Fransa dışı ülkelerin Fransızca yayın yapan medya organları…
Nitekim, yasa tasarısına karşı en sistemli karşı çıkışları Rusya sermayeli televizyon kanalı Russia Today (RT) ile Sputnik haber ajansı verdi. (RT’nin haberinin başlığı şu: Diktatörlüğe merhaba.) Yasanın yürürlüğe girmesinden sonra da, Putin yönetimi tarafından desteklenen yayın kuruluşları, muhalif yayınlarını sürdürüyorlar.
Fransa’nın farklı dillerde yayın yapılan ‘France 24’ kanalının da Rusya’da yasaklanmasının gündeme gelebileceği konuşuluyor.
Rusya’nın da elinde bu tür ‘çekiç’ olarak kullandığı yasakçı mekanizmalar var.
Macron ve Fransa bu yasakçı tavrında pek de haksız değil, bunu kayda geçirmekte yarar var. En gürültülü örneği, halen tartışılması ve soruşturması ABD’de devam eden Donald Trump‘ın başkanlığı kazandığı seçimde görülmüştü. ABD’ye yönelik çakma haber bombardımanının o seçim sonucunu etkilediğine inanılıyor.
Sonradan Rusya menşeli olduğu ortaya çıkan ve Trump‘ın rakibi Hillary Clinton‘u Amerikan halkının gözünden düşürmeyi amaçlayan yabancı haber ajansları ve TV kanallarının yayınları yanında sosyal medyanın da devreye sokulduğu bir kampanya yürütülmüştü o seçimde.
Benzer kampanyaların başta Almanya olmak üzere Avrupa ülkelerinde de etkili olduğuna inanılıyor.
Fransa’da bir yıla yaklaşan bir süre içerisinde toplumu tam ortasından ikiye bölecek kadar derin tartışmalara yol açan yeni yasanın benzerlerinin başka Avrupa ülkelerinde de benimsenmesi beklenebilir.
İşin ilginç tarafı şu: Fransa’daki yeni yasaya yalnızca Rusya destekli yayın organları değil, siyasi alanın iki aşırı kutbunun temsilcileri de şiddetle karşı çıktı. Komünistler de tasarının yasalaşmasını istemedi, aşırı sağ Ulusal Cephe de…
Sebebini anlamak hiç de zor değil: Her ülkedeki yerleşik medya düzeni artık hep Macron ve Merkel gibi merkezde yer alan politikacıların lehine çalışıyor; merkez-dışı politik çizgilerin seslerini duyurmakta sıkıntıları var. ‘Çakma haber yasası’ ile seslerinin kısılması amaçlanan yayın organları sağ-sol aşırı uçların işine yarıyor.
Bu da konunun bana yazının en başındaki ‘çekiç-çivi’ özlü sözünü hatırlatan yönü işte.

Sorunun temelinde yatan

Sorun siyasete dışarıdan gelen yayın yoluyla müdahaleden çok, ülkelerdeki yerleşik medya düzeninden kaynaklanıyor. ABD özelinde -Fransa için de benzer bir tahlil yapılabilir- konuya yaklaştığımızda, son başkanlık seçiminde, ülkede haber ve yorum tahakkümünün Trump-karşıtı bir hava yarattığını görebiliyoruz.
New York Times ve Washington Post ile CNN International başta olmak üzere öndegelen medya kuruluşları seçimde ağırlıklı olarak Hillary Clinton yanlısı yayın yaptılar. Trump ise sesini internet üzerinden yayın yapan haber siteleri ile ve biraz da Fox-TV aracılığıyla duyurabildi.
Russia Today kanalı ile Sputnik haber ajansının sosyal medya destekli spekülatif ve çoğu çarpıtılmış İngilizce haberleri sosyal medya takipçilerine ‘gerçek imiş gibi’ ulaştı ve ilgi gördü ise bundandır.
Kitle iletişim araçlarının neredeyse tek sesli görüntüsüdür sorunun temelinde yatan.

Türkiye?

Pek kimseler fark etmiyor, ancak Türkiye de yabancı kaynaklı medya gruplarının ilgi duyduğu ülkeler arasında. ABD’den Rusya’ya kadar pek çok ülkenin Türkiye’deki toplum algısını belirlemeyi amaçlayan girişimleri var. Bunlara en son Suudi Arabistan da katıldı. ‘Şarkul Avsat’ gazetesi bir süredir Türkçe de çıkıyor.
‘Çekiç-çivi’ anlayışı, maalesef, ülkemizde de geçerli. Bazı Türk büyükleri hakkında uygunsuz ifadelere yer verildiği için Wikipedia‘ya erişim yasaklandı ülkemizde (bu yasakta tekiz); o yakışıksız ifadeleri dünyanın her tarafındaki insanlar okumaya devam ediyor oysa.
Bir ara benzer bir gerekçeyle Twitter da yasaklanmıştı hatırlayacaksınız.
Henüz ‘seçimlere yabancı ülke müdahalesi’ gibi bir konu gündemimize girmedi, ama bunun ilk emaresiyle karşılaşıldığında, bizde de, Fransa’da olduğu gibi, yasakçı bir tavır alınacaktır. Bildiğimiz tek şey uygunsuz ve yakışıksız şeyleri yasaklamak, sakıncalı gördüklerimizi demir parmaklıklar arkasına göndermek oluyor çünkü.
Şunu bilmekte yarar var: Fransa’da çıkan yeni yasa sosyal medyayı yasaklamıyor; o yasayla amaçlanan, yabancı ülkeler menşeli yayın organlarının siyasi sistemi etkileme amaçlı girişimlerinin engellenmesidir.
Tersini yazan oldu da, bugünden başlayarak televizyonlarda da aynı yanlış çoğaltılabilir endişesindeyim.
Doğrusu bu yazdığımdır.
ΩΩΩΩ

Reklam

24 YORUMLAR

  1. Ceza şahsidir
    Ceza hukuk sisteminde kanunda fiilin cezası belirtilir. “Vikipedi’den yararlanan 50 TL ceza öder.” denir. Bu birinci kuraldır.
    İslam ceza hukukunda fiil araçları yasaklanmaz Tabanca bulundurmak suç değildir. Ceza hukukunda önlem değil caydırma vardır. Suç işlenmeden kimseye herhangi bir yaptırım yapılamaz. Suç işlendikten sonra cezası verilir.
    O halde Vikipedi yayını yapanlardan suçlu olan kim ise o cezalandırılır. Yayın organına ceza verilmez. Bir suçluyu cezalandırmak için 99 suçsuza ceza vermez.
    Tevrat ve Kur’an’ın getirdiği hukuk kuralları çiğnenerek devletler yönetiliyor. Biri suç işledi diye kitleler cezalandırılıyor. ‘Ceza şahsidir’ kuralını yazıp sonra da suçluları cezalandırmakla kimse başarıya gidemez.
    Ben Vikipedi’den yararlanıyordum. Şimdi yararlanamıyorum. Kim zarar ediyor? Türkiye. Gaye Türkiye’yi cahil bırakmaktır.

  2. Buda benim Fehmi beyin yazisina yorumum.
    Aşagiya aktaracağım kisminda yazdiği görüşleride dahil, medyanin görevleri ne olduğunuda çok güzel açiklamiş, (bence) bu yaziyi en başta ihtidar partisi ve başkani olmak üzere muhalefet liderleri ve medya patronlarıda dahil Büyük harflerle yazıp ofislerine asarak her sabah okusalar
    O zaman belki politikacinin ve medyanin girevinin cebi değil de milleti ve devleti nasil yoneteceklerini düşünüp çok şey öğrenebilirler.
    ×××××××××
    “Sebebini anlamak hiç de zor değil: Her ülkedeki yerleşik medya düzeni artık hep Macron ve Merkel gibi merkezde yer alan politikacıların lehine çalışıyor; merkez-dışı politik çizgilerin seslerini duyurmakta sıkıntıları var. ‘Çakma haber yasası’ ile seslerinin kısılması amaçlanan yayın organları sağ-sol aşırı uçların işine yarıyor.
    Bu da konunun bana yazının en başındaki ‘çekiç-çivi’ özlü sözünü hatırlatan yönü işte.”
    ××××××
    Sayin Koru ellerinize ve vucutunuza sağlik.
    Çok önemli bir konuyu irdelemissiniz.
    Tabii Anliyanlar için!!!

    • Doğruyu söylemek gerekirse yazının alintiladiginiz kısmına geldiğimde arkama yaslanıp bir kafamı kaldırıp yazıyı baştan bir daha anlamis olarak okumanın hazzını yaşadım. Akıl pazarından kendi aklıyla dönenler düşünsün bence biraz Nurdan ablam:))

      • Haklısın Baran kardeş, ben sizin yazdiğıniz şu kelimeyı”DUŞÜNSÜN” okuyuncaya kadar bizde sadece okuduğumuzu anlamama sorunumuzun olduğunu zannediyordum, faka en önemlisini siz hatirlattiniz.
        Gerçekten biz düşunmeyide bilmiyoruz,önceden bildiklrrimizide unutmuşuz. Onun için hep baş aşaği yolumuza devam etmeye calişiyoruz.
        Eller gider mersine hesabı.?‍♂️?‍♂️

  3. Mesela; İran, Suudi Arabistan bayraklı tekneye el koydu!
    Gelişmenin bölgede tansiyonu artırabileceğinden endişe ediliyor.
    Bu objektif bir habermidir?

  4. Yasa ile çakma haber yapılmasının önüne geçilecek demek, yalan ve yanlış haber yapan kanala ceza mı kesilecek acaba? Mesela 500 bin kişilik alana katılımcılar sığmadı denen mitingde katılımcı sayısı 150 bin çıktığında ceza mı kesilecek. Ya da mahlada kraliçe çok yaşa yazmıyosa, ama paylaşımda yazıyorsa:). Çok yerinde bir yasa. tabii işin rengi farklıda olabilir; Türkiyede çıkarsa bu yasa bence muhalif medyayı susturma amacı taşır. Kanımca Fransada da öyledir. Yalan ve yanlı haber yapmak son üç ay değil her zaman yasak olmalıdır. Bence bu tarz yasaları koyan idareciler kendilerini vatandaşlarından çok üst yetenekli, zeki olduklarını düşünüyorlar, kendilerinin etkilenmeyeceği bir yayından düşük zekalı halk etkilenebilir ve tercihleri değişebilir. Yazara çekiç çivi özlü sözünü çağrıştıran durum bana ülkemizde uygulanan maket polis arabalarını çağrıştırdı. Tarlaların ortasına kuşlar gelip ürünü talan etmesin diye konan insan maketi, ismi dilime gelmedi, benzerlik çok, fark az. Bu düpedüz halkı aşağılamaktır. Sosyal medya konusunda Nusret beye katılıyorum. Bir araştırma okumuştum, Amerikada boşanmaların % 30 unun nedeni fb vb sosyal medya organlarıymış..

  5. Bazı ülkelerde basın, özgürlüğünü sonuna kadar yaşıyor sanısından bıkmayacak mı kimse? Dünyada medya belli sayıda güç çevrelerinin, ailelerin ve patronların elinde. Dengelerin oynadığı bir dönemden geçtiğimizden, tüm dünyada medya konusunda da bir çekişme ve savaş var. Türkiyedeki mücadele de bunların elinden alıp yerli çevrelerin eline verilmesinden doğuyor , bu kadar basit. Aşağıda dünyadaki medyanın %96 sını kontrol ettiği söylenen gurupların bir özeti mevcut. Doğruluğunu bilecek durumda değilim, alıntılıyorum sadece.
    DÜNYADAKİ EN BÜYÜK 6 MEDYA ŞİRKETİ..
    1.AOL TIME WARNER ( haberlerden, müziğe, filme ve yayın alanına kadar çok geniş bir yelpazeye sahip şimdiye kadarki Amerikan tarihindeki ve dünyanın büyük medya şirketi)
    DERGİLER:122 milyon okuyucuya sahip Time, Fortune ve diğer 33 dergi
    KİTAPLAR: 24 kitap markası—Time Life books’tan başlayıp Brown and Company’e uzanan
    KABLO/DİJİTAL: CNN,Time ve Warner Cable’ı da içeren Polonya’dan Brezilya’ya kadar 29 operasyon-işletim.
    TV/FİLM: Warner Bross ve Hanna-Barbara Çizgi Filmlerini de içeren şirketler. 12 ülkede multiplex sinemalar.
    PLUS: 24 kitap markası, 52 plak şirketi, tüm Turner Entertainment Şirketi ve buna 4 spor takımı da dahil.
    ONLINE: Computer Serve ve Netscape gibi 8 Online kuruluş. Time Warner Cable,Amerika’da inetrnet üzerinden telwfon denemesi de yürütmekte.
    KONULU EĞLENCE PARKLARI: Konulu eğlence parkları ve Warner Bros stüdyo mağzaları 30 ülkede ve buna bağlı ticaretler mevcut.
    2.WALT DISNEY ŞiRKETİ (bu şirket disney deneyimini yaşamın her noktasında yer almak istemekte.Disney tarafından öncedenprogramlanmış 2.5 milyar değerinde bi r kasabadan herşey ayarlanmakta..)
    FİLM: Walt Disney, Touchstone , Mirmax, Buena Vista ve diğer 4ü
    PLUS: Infoseeki de içeren 6 müzik markası,Disney Kitapları ve hokey, beysbol takımları ve Dünyaüzerinde 720 Disney Dükkanı
    KONULU EĞLENCE PARKALAR: Disney World Florida, Paris ve LA, MGM Stüdyoları, Disneyin Hayvan Krallığı ve Dünya Spor Komoleksi, 36bin fazla odası olan 27 otel, iki yolcu gemisi ve profesyonellerin bu Disney sihiri arkasında olan biteni anlayamayacakları bir Disney Enstitüsü.
    TV: ABC televizyonu gibi pek çok bilinen tv ağları ve radyo istasyonları ki bunlar 10 TV kanalı ve 29 radyo istasyonu
    TİYATRO: Disney Tiyatro Prodüksiyonları inanlımaz müzikalleri ile ..buna Aslan Kral ve güzel ve Çirkin adlı eserler de dahil.
    DERGİ VE GAZETE: 5 dergi basım grubu ve Sain Louis Daily Record da dahil 4 gazete.
    DİSNEY KANALI: 8 ülkede yayın yapmakta. Uluslararası spor kanalı Asya, Avrupa ve Latin Amerika ve Avusturalya’daki Sporstvision da dahil olmak üzere 165denfazla ülkede yayın yapmakta.
    3.BERTELSMANN( Bertelsmann şirketinin yöneticisi Heinrich Mohn, SS (Nazi subaylarının) sponsorluğu yapmaktaydı. Şirket Nazilerin yazı işlerini yürütmekteydi.)
    MÜZİK: Bertelsmann Müzik (BMG) 54 ülkede operasyonlarını yürütmekte.Amerikadaki markası dünya çapında 200 markaya evsahipliği yapmakta.
    SERVİSLERİ: Tüketici veritabanından oluşmuş tüm dünyada kurdukları çağrı merkezleri mevcuttur.Multimedya reklam ajansı PixelPark, Adidas gibi çok önemli markalara reklam ajanslığı yapmakta.
    KİTAP: Bu şirket Random House adlı dünya çapında en büyük yayın evlerinden birine sahiptir.Random House sadece Amerika’da bir günde 1milyondan fazla kitap yüklemektedir ve şirketin Avrupa ve Güney Amerika’da kitap klüpleri mevcuttur ve bilim konusundaki en önemli basın ve yayına sahiptirler.
    TV: İngiltere’nin Kanal5’i ve tüm Avrupa’daki RTL de dahil pek çok kanal ve radyo istasyonları ile 10 ülkede 22 televizyon ve 18 radyo istasyonuna sahiptir.RTL grubu avrupa’nın en büyük yayın şirketidir.Ayrıca televizyon ve bilgisayar arasında interaktif yayın sağlayan Bertelsmann Broadband yeni bir interaktif TV şirketi de vardır.
    DERGİ: Gruner& Jahr şirketleri Femme’den Prima’ya kadar dünya çapında 80 dergi ve Almanya ve Doğu Avrupa’da 9 gazeteye sahiptir.
    4. VIACOM (Dünya çapında MTV, Nikelodeon gibi en küçükten en büyüğe hitap eden programlara imza atan CBS şirketi de var.)
    TELEVİZYON-KABLO/DİJİTAL: CBS şirketi 200 TV istasyonuna sahip ve bunların yayını dünya çapında.MTV müzik kanalı tüm dünyada 342 milyon kişiye ulaşmakta. Ayrıca VH1 adlı MTV’yle rekabet eden bir şirketi de vardır.Diğer önemli ağları; Paramount, Comedy Central ve Nickelodeon’dur.
    Viacom, CBS şirketini alırken Amerikada’ki kuralları yıkan bir şirket ve birkaç hafta içinde de Senatör Mccain bu kuralları değiştirmek için teklifte bulundu.
    PLUS: 2000 üzerinde kitap isimleri ve 180 radyo istasyonu ve Infinity Outdoor adlı dünyanın en büyük reklam şirketine sahip.
    FİLM: Paramount’dan United Cinemas International’a kadar, Avrupa, Japonya ve Güney Amerika’daki 104 sinemalı Vivendi Universal ile birlikte ortak şirketlerden oluşan şirketler topluluğa sahip. 27 ülkede Blockbuster dünyanın en büyük video kiralama mağazası.
    5. NEWS CORPORATION: (dünyanın en büyük medya gruplarından biridir. Sahibi ve başkanı Rupert Murdoch. New York Stock Exchange ve Australian Stock Exchange aracılığı ile halka açık bir kurumdur.News Corp global ulaşımını vergi hesaplamalrını lokalize ederek yapmakta ve ve muhasebe hesaplarını düşük vergi oranına sahip ülkelerde yapmaktalar.)
    Rupert Murdoch: “Biz şirketlerimizle insanlara uyandıkları andan yatana kadar ulaşmaktayız..”
    KİTAPLAR: HarperCollins ve 7 diğer yayın evleri
    KABLO/DİJİTAL: Fox News 7 diğer ve Amerikan haber ağı. İngiltere’de BskyB ile birlikte 150 kanal ve servis. Avusturalya’da FOXTEL kabnalı.Star TV uydu servisleri tüm asyada 300 milyon kişiye ulaşmakta. Phoeniz uydu ve TV ve 4 diğer kanal Çin’in çoğunluğuna hizmet vermekte.Ayrıca, Hindistan, Japonya,Endonezya, Yeni Zelanda ve Latin Amerika’ya da yayın yapmaktalar.
    DERGİ ve GAZETE: Amerika’daki The New York Post, The Times, The Sun gazeteleri. İngiltere’deki The News of The World. Avusturalya’da the Daily telegraph, The Sunday Tasmanian ve 67 yerel gazete ile birlikte Independent New Zealand’nın bağımsız gazeteleri ile birlikte 55 ulusal ve halk gazeteleri ve Fiji ve Papua’da gazete.
    SPOR: Avusturalya Ulusal Ragbi ligi, LA Dodgers beyzbol takımı ve İngiltere Futbol klüpleri.
    FİLM-TV: FOX TV, Amerika’daki 22 istasyonla birlikte.Beğenilen ünlü showlar: “Kim bir milyonlerle evlenmek ister?” gibi. 20th Century Fox TV’nin de dahil olduğu uluslararası 14 Fox şirketi.
    6.VİVENDİ UNIVERSAL: (Puerto Rico’dan İngiltere’deki 3 Vadi suyuna sahip olan dev bir özelleştirilmiş su şirketi olarak dahi iyi bilinmekte.2000 yılında Medya şirketi Saegram ile birleşti. AOL Time Warner, Disney ve Newscorp ‘tan sonra dünyanın beşinci büyük telekomünikasyon grubu olmuştur.)
    ONLINE: VivendiNet, şirketin tüm inetrent projelerine evsahipliği yapıyor. Buna vivazi.com ve cep telefonu şirketi Vodafone da dahil.Ayrıca Napster , Education.com’ a rakip MP3.com Müzik yükleme sitesine de sahipler.
    MÜZİK: Universal Müzik Grubu Polygram ve Motown gibi global müzik marketinin %22sine sahip ve 63 ülkede faaliyet göstermekte.
    FİLM-TV: CANAL+, 11 Avrupa Ülkesinde 14 milyon aboneye sahip Fransız istasyonlarına sahip önder TV istasyonu.Universal Stüdyoları tüm dünyada ağlara sahip ve “aksiyon ve gerilim” gibi konu içerikli kanalları var.ayrıca dizilere de sahip; kojak, Cloumbo, Miami Vice gibi.Cinemax da dahil Cineplex, Odeon, United Cinema International zincirlerine sahip sinemaları var.
    TELEKOM: 2 büyük telefon şirketine sahip.Vivendi Telecom International İspanya, Macaristan, Monako, Polonya ve Mısır’da faaliyet sürmekte.
    PLUS: Vivedi Çevre, su ve hizmetleri grubuna sahip. Buna İngiltere tren servisi Connex da dahil.KONU PARKLARI: 5 konu parkına sahip. Universal Studio Experineces Barselona’dan Pekin’e kadar uzanmaktadır.
    KİTAP: Havas 6o basım evi ile yılda 80 milyon kiyap satışı ve 40 milyon CD satışına sahip.

  6. Fehmi bey, sızın bugünkü yazıniz Türkçe mi değilmi?
    Benim okuduğum kadari ile Türkçe ve başliğide Fransada yeni kanunlaşan bir zamanlar ERDIĞAN, Turkiye, ve DAMAT beyi hedefe koyan ayni zamandada Dunyayi kariştiran,Trump gibi birisini Dünyanin ve ABD nin başina bela eden Rusyanin RT kanali gibi uydurma yalan haber yayınları esliğinde ortaliğa uydurma haberlerin saçılmasini önlemek için seçimlere 3 ay kala yasak getirilmesinin Dünyaya Zararı ne? T Gazetesi yazarı Cem K gibi
    Bizdeki okurlarda bu olayi nasil saptirmislar diyeceğim AMA onun yerine okuduklarini anlayişlarından dolayıi MAŞALLAH diyeyimde nazar değmesin.
    Bazi hatirlatmalar
    2016 ABD secimlerine 1 hafta kala Hilleri için Rusyanin yaptiği e-mail olayi.
    Bizdeki Rus severlere şunu da hatirlatmakta fayda var.
    RT kanalinin Damat beyin IŞIT dan petrol aldigi Turkiyeninde onlara yardim ettiği yayinlarla ABD nin PKK ve desdekçilerine silah yardim ve desdeklerinide gene RT kanali vasitasi ile olduğu ap açik ortada. O zaman gene internetten damadin e-maillerini yayinlayarak ta bu olayi başardılar.
    Turkiyeyi Ruslar bu hale getirdi.
    Firansizlar bizim gibi hisleri ile değil AKILLARI ile hareket ederler….
    Onun içinde şu an İngiltereden Firansiz vataşdasliğina rekor sayida muracaat var.
    Yiyidi öldur hakkini yeme.
    Hem Ingilizle hemde Firansizlar 5 lerin içindelerse Akillari ile iş yaptiklari için

    • Nurdan abla ben en çok şu ingilizlerin brexit olayına bayılıyorum:) hangi akla hizmet referanduma götürdüler bu ab meselesini de diğer daha akıllı ingilizler de ‘ayrılıyoruz’ dediler? Akıllara seza bi de ‘ayrılık planı’ yapmışlar ki yeni; bırak fransayı, ispanya vatandaşlığına bile mum olmuştur artık ingilizler:) bu arada türkiyeden de ha bire ev alıyormuş uyanıklar…

  7. Bazılarımız bi türlü kendini batılı efendileriyle bir tutma hastalığından kurtaramiicak galiba:))) düpedüz densizlik! Ohal, yayın yasağı, sosyal medyanın engellenmesi veya polis şiddeti gibi uygulamaları fransa, abd, almanya yaparsa doğrudur çünkü onlar çok gelişmiş demokrasilerdir; bizim gibiler yaparsa çok kaka şeylerdir, zinhar uzak durmalıyızdır! Niye? Çünkü biz malızdır; sürekli makarna kömür yeriz:) demokrasi senin neyine vesayet? Kesikbaş cinayetinden bile hapisteki gasteci müsvettesi teröristleri salıverelim gitsinler noktasına gelebildik: “yoksa suudiler siz kendinize bakın” demez miymiş bize? Batılı patronlarının kaprisleri yetmiyormuş gibi bi de eli kanlı arabın çorabın lafını mı çekiceez daha!? Güneydeki sevdiğimiz ülke veya diğer şişman kedilerin yediği olmadık haltlara gelince “otoriteye saygılı olunsun!” işçi gariban memleketler ise en küçük bi nefsi müdafaada bile bulunamasınlar; kendi güvenliklerini sağliicak araçlardan mahrum kalsınlar, eskaza ellerine geçirdikleri teröristleri de salıversinler! Yoksa elalem ne der sonra, değil mi? Bilmem hangi uluslararası yoz/sarı vesayet kuruluşu gelip senin içini dışına çıkarıp operasyonlar yapsın ama sen kalkıp nazilere bile laf diyeme… One minute! Dünya 5ten büyüktür! Araplar ve türklerin ortak atasözüdür: men dakka dukka / çalma kapıyı, çalarlar kapını!

  8. sayın yazar neredeyse her gün yazılarınızı okumaya çalışırım, var olan hükümete muhalif bir yönünüz olduğunu da biliyorum ve saygı duyuyorum (ancak bu durumu ne sizin için ne de başka bir gazeteci-gazete-tv için anlamam, çünkü benim anlayışımda sizler siyasi bir görüş ve taraf sahibi değil tek derdi millete doğruyu sunmak olan kişi ve kurumlar olmalısınız)

  9. fehmi korunun endişesini anlamaya çalışıyorum. fransa bazı yasaklar getiriyor ama sosyal medyayı yasaklayacak kadar değil diyor her ne kadar çözüm yasaklamak olamaz ise de fransa yasaklarsa bu anlaşılabilirdir hatta hak verilebilir diyor, ancak onlar da yasaklamaya başlayınca bizdeki yasaklar o kadar da kötü görünmeyecek diye endişe ediyor sanırım. bak onlar da yasaklıyor seslerinden endişe ediyor, haksız mı? değil.
    bir hırsızı ya da pedofili ya da suçlardan bir suç işlemiş birini hapse atmanın da çözüm olmadığını biliyoruz. o halde ne yapılabilir. eğer bir kaç kişiden bahsetseydik terapi, eğitim, tedavi vb seçenekler tartışılabilirdi lakin dünyanın her yerinde hapse giriyorlar ancak az bir kısım rehabilite edilebiliyor çoğunluk hapiste çürüyor. . hapse atmak doğru bir çözüm değil ancak olayın büyüklüğü doğru olmayan şeyleri de çözüm haline getirebilir. çocuğumuza da yasak getiririz, elbette çözüm olmayacağını bilerek. yasak getiririz çünkü başa çıkmakta zorlanmışızdır.
    tüm dünyada medya öyle uzun bir zamandır kendi ayağına kurşun sıkıyor, ahlaksız, ilkesiz, pervasız bir tutum alıyor ki yasaklamak ta doğru olmayan bir çözüm haline geliyor. insanları bu kadar kolay etkileyen manipüle edebilen bir güç kontrolsüz kalamaz. bunu ifade özgürlüğü ile açıklamak ta mümkün olmaz. her şeyden önce medyanın ve sosyal medyanın bir silah olduğunu kabul etmemiz lazım, öyleyse belli kuralları olması gerekmez mi??? herkes iyiyi doğruyu güzeli söylemediğine göre yalanı yanlışı çirkini de harmanlayıp insanların ifsad edilmesine yaşasın ifade özgürlüğü diyebilir miyiz??? belki insanlığın daha ahlaklı olduğu, bu kadar ucuza gitmediği bir zamanda bazı kavramlar değerli olabilir yazık ki zamanla değişiyor işte. insanlık değerlerine sahip çıkılmazsa ifade özgürlüğüne sahip çıkma şansımızda kalmıyor, olan budur. yakın gelecekte devletlerin koruma refleksi daha çok devreye girip pek çok konuda pek çok yasak da geleceğe benziyor, görünen budur. bu nedenle mezkur yasanın diğer Avrupa ülkelerinde de gündeme gelebileceğinin altını çizmiş sayın koru da hali hazırda…
    türkiye de durum iyileşeceği yerde dünyada durum kötüleşiyor, bu endişelenecek bir durumdur… bizde yaşananların onlarda az bir kısmının bile yaşanmadığını da hesaba katarsak bu elbette endişelenecek bir durumdur.

  10. Yeni iletişim imkanları faydası olduğu gibi yan etkileri de var.
    İnsanlık böyle bir imkana kavuşunca adeta kendinden geçti.
    Yeni teknolojiler farklı niyetli kişilerce farklı amaçla kullanılabilir.
    Bunun içinde buna uygun hukuk sistemi geliştirilecektir.
    HİÇBİR ZAMAN ELİNDE GÜÇ OLDUĞU HALDE BU GÜCÜ KENDİ DOĞRULARINI DAYATMAK İÇİN KULLANMIŞTIR. GÜÇ SAHİPLERİ GÜÇLERİNİ KENDİ YARARLARI DIŞINDA KULLANDIĞI GÖRÜLMEMİŞTİR.
    YAPILACAK TEK İŞ GÜÇ SAHİPLERİNİN DAYATMALARINI BERTARAF EDECEK YÖNTEMLER GELİŞTİRMEK.
    AKIL SAHİPLERİ MUTLAKA BİR YOL BULACAKTIR.

  11. Sorunun kaynağını doğru yerde aramak lazım kanaatindeyim. Kelimeler ve kavramlar düşüncenin temelini oluşturur. Siz bir toplumu veya herhangi bir yapıyı adını her ne derseniz deyin onu İFSAT etmek istediğiniz zaman bunun yolu kelime ve kavramlarla oynayıp içeriklerini tahrip edip kendi çıkarı doğrultusunda asıl özünden manasında ifade ettiği gerçeklerden SAPTIRDIĞINIZ an hedefinize ulaşırsınız. İşte bugün ülkemizde dahil tüm dünya coğrafyasında yapılan şey budur. Düşünceler saptırılmış beraberinde de toplumun hayata ,yaşantı biçimine(DİN) geleceğe yönelik beklentileri hedefleri de SAPMIŞTIR. Vatan-millet-din-özgürlük-dava-vb. kavramların suiistimalidir yaşadıklarımız. Kısacası bir güzel insanın sözünü paylaşmayayım burada “insan alet değil, ayettir” Sanırım bizleri öncelikle insanlıktan çıkarıp,okumayan,düşünmeyen,sorgulamayan,araştırmayan sadece menfaati uğruna kullanılan birer ALETE dönüştürdüler.Bence önce kendimizi okumalı ahvalimizi bir iyice tespit etmeli nerelere savrulduğumuzu görüp, durup, durulup sakinleşip düşünüp işi tekrar baştan alıp OKUMALIYIZ kendimizi,kainatı,olayları,başımıza gelenleri.OKUMALIYIZ eşimizi,çocuğumuzu,yöneticileri çünkü insan bir okunması gereken bir AYETTİR,Velhasıl sanırım dostlar biz OKUMAYI bilmiyoruz. Önce “İKRA” okumayı öğrenelim. Göreceksiniz o zaman her şeyi daha doğru bakacağız daha doğru tanıyacağız ve gerçeklere vakıf olup, ne kendimize ne de başkalarına zulmetmeyeceğiz. Allah cümlemizi Cumasını mübarek kılabilenlerden eylesin. Saygılarımla.

  12. Sosyal medya siyasetten ziyade sosyal hayata zarar veriyor. Günümüzde sosyal hayat felç oldu. Eşler arası güvensizlik başladı. Boşanmalar arttı. Çocuklar mağdur oldu. Sosyal medyaya kısıtlamalar gelmesi gerekir. Sosyal medya iyileştirilmesi gerekir.

      • okumuştur
        anlamıştır
        lakin farklı düşünüyordur
        olamaz mı…
        bu arada
        aynı fikirdeyim Nusret beyle.
        kendisine katılıyorum.

        • Sosyal medyadan tanışıp evlenenler de oluyor ama didem hanım:) yasaklamak yerine paralı olsun, ya da internetin kullanım ücreti arttırılsın! Yani sigara ve içkide olduğu gibi; daha az tüketilir belki:)

      • Ben yazıya göre yazmadım abi sadece farkındalik yaratmak için bu yorumu yazdım. Yazıyı okudum Fehmi Bey’i takip ediyorum. Tanıyorum..

        • Çemişkezek belde belediye başkanını bizim partiden seçemezsek eğer, vatan, özgürlük ve bağımsızlık tehlikesi artar ülke elden gider yorumlarından sonra ben yorum yazmamaya karar verdim Haydar. Zaten senle ikimiz yüzünden çok değerli ve her yorumlarını keyifle okuduğum yorumcular artık yazmiyorlar. Bernar bey Hakan K. Bey RNA ve isimlerini yazamadigim yorumcular yazsınlar diye ben gidiyorum. Ümüt beyefendinin yazmasına sevindim. inşallah sende gidersin de hem çok sevdiğimiz yazarimiza hemde değerli yorumculara yaptığın küstahlıklardan kurtuluruz.

Yoruma kapalı.